MIODRAG KOSTIĆ

Vizionar u biznisu, humanista u duši 

Miodrag Kostić, predsednik i osnivač kompanije MK Group, u javnosti je prepoznat kao jedan od najuspešnijih srpskih privrednika koji je proširio poslovanje van granica naše zemlje i uživa internacionalnu reputaciju. Vizionar i strateg, kroz svoj razvojni put demonstrira značaj znanja, vrednog rada i upornosti, o čemu je rado pričao sa studentima različitih usmerenja prilikom brojnih gostovanja na fakultetima, pre nego što se povukao iz aktivnog operativnog upravljanja kompanijom MK Group.

Podrška deci i mladima oduvek su okosnica njegovih filantropskih aktivnosti. Veliki broj projekata lično inicira i prati, a među njima su i regionalni CSR program „Podrška porodici“, podrška obrazovanju, pomoć zdravstvu i ugroženim grupama stanovništva, sa posebnim fokusom na lokalne zajednice u kojima posluju kompanije u njegovom vlasništvu. Samo u proteklih pet godina, izdvojio je preko pet miliona evra za društveno odgovorne akcije.

Zajednica je prepoznala njegove napore da generacijama obezbedi bolje prilike za život i šansu da napreduju. Miodrag Kostić dobitnik je brojnih priznanja za poslovne uspehe, ali najdraža su mu ona koja nagrađuju humanost. Jedina je osoba u Srbiji kome je međunarodna organizacija SOS Dečje selo uručila priznanje Bedž časti u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku i doprinos. Nosilac je Zlatnog znaka Crvenog krsta Srbije, prestižne titule „Prijatelj porodice“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije, kao i brojnih priznanja za doniranje hrane ugroženom stanovništvu. VIRTUS nagrada za filantropiju za doprinos na nacionalnom nivou za MK Group u 2020. godini, usledila je nakon što se Miodrag Kostić među prvima odazvao pozivima vlada iz regiona i ukazao različite oblike pomoći tokom pandemije korona virusa.

Miodrag Kostić je poznat po tome da je uvek davao priliku ljudima koji imaju volje i znanja da svojim radom i delima menjaju danas i oblikuju sutra. Njegova strast prema razvoju i unapređenju društva bila je motiv za osnivanje Zadužbine koja nosi njegovo ime. Ovo je druga zadužbina koju je pokrenuo. Prethodno je 2013. godine svoju porodičnu kuću u Novom Sadu, kao „Zadužbinu porodice Kostić“, predao „Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“ za potrebe humanijeg lečenja u saradnji sa udruženjem NURDOR.

Svojim društveno odgovornim delovanjem Miodrag Kostić zavređuje titulu modernog zadužbinara, u želji da, poput velikih zadužbinara u srpskoj istoriji, ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora.