PRVI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE I POPULARIZACIJU NAUKE U SRBIJI

Palata nauke – Zadužbina Miodraga Kostića biće prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji i najveći u regionu, sa naučnim sadržajima i aktivnostima na više od 5.500 m2.

U ovom prostoru, odvijaće se naučni rad u 19 istraživačkih centara u partnerstvu sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ovi centri baviće se fundamentalnim istraživanjima i primenjenim tehnologijama u različitim oblastima.

 

Drugi deo prostora biće namenjen približavanju nauke najširoj javnosti, sa fokusom na podsticanje radoznalosti kod dece i mladih kroz saznanja o naučnim otkrićima i njihovoj primeni u svakodnevnom životu. Unutar Palate nauke nalaziće se veliki broj interaktivnih i edukativnih eksponata u okviru stalnih i gostujućih izložbenih postavki, koje će svim posetiocima pružati jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije.

Snažna podrška nauci i naučno-tehnološkom razvoju Srbije, biće pružena kroz ulaganje vredno preko 25 miliona evra i kreiranje jedinstvenog prostora u strogom centru Beograda. Monumentalna arhitektonska znamenitost – zgrada koja datira iz 1924. godine, na raskrsnici ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, otvoriće svoja vrata svim sadašnjim i budućim naučnicima, istraživačima, studentima i đacima, ali i ljudima svih generacija koji veruju u svet bezgraničnih mogućnosti koji otkriva nauka.

NAŠI CILJEVI

Zadužbina Miodraga Kostića osnovana je sa ciljem da pruži podršku razvoju nauke, njenoj promociji i popularizaciji. Kroz svoje aktivnosti dace značajan doprinos naučno-tehnološkom razvoju Srbije. Njeno delovanje usmereno je i na:

  • Podsticanje istraživanja i inovacija
  • Razmenu i prenošenje znanja
  • Podršku razvoju obrazovnih programa
  • Stvaranje vrhunskih uslova za rad mladim naučnicima i njihov ostanak u Srbiji
  • Podsticanje mladih na karijeru u STEM (science, technology, engineering, mathematics) oblastima i bavljenje naučnim radom
  • Podsticanje dijaloga o naučnim temama i saradnja sa naučnim institucijama
  • Gajenje naučne radoznalosti u široj zajednici uz razumevanje naučnih otkrića i njihovog uticaja na svakodnevni život
  • Povezivanje nauke i aktuelnih tema u društvu i privredi

 

VREDNOSTI KOJE NAS POKREĆU

Znanje

Verujemo da je znanje ono što pravi razliku u životu, u poslovanju, u društvu. Zato ulaganje u znanje, razvoj i deljenje znanja predstavlja osnovu naše misije. Znanjem menjamo svet.

Radoznalost

Verujemo da je radoznalost u osnovi svih otkrića. Inspirišući znatiželju, inspirišemo pomeranje granica. Nauka je izvor inspiracije i zato otvaramo vrata istraživanju.

Inovacija

Verujemo u razvoj. Svet se menja i nikada ne miruje. Nauka je živa stvar, a njena najveća snaga je oblikovanje budućnosti i napredak čovečanstva. Zato je inovacija naša vodilja.

Odgovornost

Verujemo u rad za dobrobit društva i planete. Ljudi ostaju upamćeni po onome što su iza sebe ostavili. Zato svoj uspeh merimo prema vrednosti koju društvu ostavljamo.

MISIJA

Razvoj i razmena znanja koja pomeraju granice.

VIZIJA

Nauka kao izvor inspiracije za lični i prosperitet društva.

ZAJEDNO OBLIKUJEMO SUTRA

  • Verujemo u svet bez granica. Naučno istraživanje ne zna za granice, ni geografske ni intelektualne. Ne postoji „teritorija“ koju ljudski um ne može istražiti.
  • Verujemo u nepresušnu snagu ljudskog uma. Svaka osoba poseduje kapacitet za stvaranje, inovaciju i otkrivanje. Ohrabrujemo svakoga da sanja velike snove.
  • Verujemo u moć edukacije. Obrazovanje treba da bude svima dostupno. Želimo da podstaknemo ljude svih uzrasta da se obrazuju, istražuju i postavljaju pitanja.
  • Verujemo u stalni razvoj. Inovacije pokreću naš svet. Palata Nauke biće mesto gde će ideje sutrašnjice biti oblikovane danas.
  • Verujemo u saradnju i dijalog. Nauka je zajednički poduhvat. Želimo da budemo deo globalne mreže i pozivamo sve da razmenjuju znanja i iskustva.